Opzoek naar een leuke plant voor in de tuin die groenblijvend is en winterhard? De buxusbol is overal tevreden, of je hem nou in de zon zet of in de schaduw. De buxusbol blijft favoriet in de meeste tuinen, ook al is hij erg gevoelig voor de buxusrups en buxusmot. Dat komt vooral doordat het een makkelijke en mooie plant is.

Hoe plant je een buxusbol?

  1. Het is vooral belangrijk dat als je hem in de volle grond zet dat hij niet hoeft te concurreren om voeding en vocht. Maak dus eerst het stuk grond vrij van onkruid
  2. Maak en gat wat ongeveer 1,5 keer dieper is dan de kluit.
  3. Zorg ervoor dat de grond goed los is
  4. Verspreid wat kalk over de grond en meng goed door de aarde
  5. Vervolgens strooi je wat compost waar veel bladaarde in zit. Meng goed met de aarde en kalk.
  6. Plaats de buxus bol rechtop in de aarde
  7. De kluit moet gelijk zijn met de aarde
  8. Vul aan met aarde en druk alles goed aan
  9. Geef de buxus bol genoeg water

Bekende buxusaandoeningen behandelen

De buxusschimmel – Het kan voorkomen dat de buxus last heeft van een schimmel. Het blad wordt dan geel of bruin en gaan op den duur verbleken. Uiteindelijk zal het blad uitvallen en dan blijft er een kale plant over. Verwijder de bewuste takken maak daarna de gereedschappen goed schoon. Zorg ervoor dat de buxus geplant is in biologisch buxusgrond en geef de plant voldoende buxusvoeding.

De buxusrups – Een veel voorkomende aandoening is de buxusrups. Je kan het herkennen aan elkaar plakkende blaadjes, kale takken, dode blaadjes en het skelet van de buxus is een teken dat de buxusmot en de buxusrups nog in de plant zit. Als de bast nog groen is leeft de plant nog. De bestrijding kan je op een milieuvriendelijke wijze doen. De behandeling moet zeer grondig gebeuren en de week erna herhaalt te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.