Kijk voor je gaat snoeien naar de functie van de struik. Elke heester is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, blad, herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer snoeien het beste is. Snoei je een besheester bijvoorbeeld meteen na de bloei dan komen er dat jaar geen bessen aan.

Op zoek naar een overzicht van wat wanneer snoeien per maand? Kijk dan in onze snoeikalender.

Voorjaarsbloeiers snoeien
Aan de plant kun je zien wanneer hij bloeit, maar wanneer snoeien we voorjaarsbloeiers? Zie je in de winter bloemknoppen aan de takken, dan heb je te maken met een heester die vóór de zomer bloeit. Snoeien doe je ná de bloei. Knip bij deze heesters elk jaar wat oude takken (1/3 van het aantal takken) laag bij de grond weg. Op deze manier verjong je de struik, en blijft hij goed bloeien. Bijvoorbeeld deze heesters snoei je zo:

Forsythia ‘Spectabilis’
Ribes
Bruidsbloem Deutzia campanulata
Boerenjasmijn Philadelphus cor. ‘Virginal’
Sering (Syringa)
Brem genista Lydia
Brem Cytisus ‘Hollandia’
Zomer– en najaarsbloeiers?
Heesters waar in de winter uitgebloeide bloemen aan zitten, hebben in (na)zomer gebloeid. Ze maken nieuwe bloemknoppen in het voorjaar, op jonge takken. Snoei deze heesters in het voorjaar. Deze heesters knip je vrij laag boven de grond terug. Ze bloeien in de op de jonge scheuten. Voorbeelden:

Vlinderstruik Buddleja ‘Pink delight’
Caryopteris ‘Heavenly Blue’
Hibiscus ‘Oiseau Bleu’
Lavendel
Rozen
Spiraea ‘Little Princess’
Hydrangea ‘Annabelle’

Leave a Reply

Your email address will not be published.